Monday, January 17, 2011

Definice luxusního auta

Definice luxusního auta je v celku jednoduchá. Luxusní auto je auto, které svému uživateli nabízí luxus. tím se ovšem dostáváme, k samotné definici luxusu. Luxus jsou v případě automobilu příjemné a přitažlivé prvky, které jsou za hranicí běžné potřeby. Na luxus je ovšem důležité se dívat také v kontextu doby. Je jasné, že uživatel běžného auta z roku 1920, by běžné auto v roce 2011 považoval za superluxusní. Jak se tedy vyvíjí auta, vyvíjí sei pohled na to, co je vlastně luxus v oblasti aut.
Luxusní auto je tedy takové, které nabízí lepší vybavení, konstrukci, design, komfort, moderní tenchnologie a vybavení. Může však jít také pouze o luxusní značku, která vyjadřuje určitou prestiž. Jde prostě o to, aby se auto lišilo od běžných vozů a tím zvyšovalo sociální status svého uživatele. Luxusní auto se tedy nijak neliší od luxusních kabelek, luxusních bot, luxusních hodinek nebo luxusního oblečení a luxusních hodinek. To si samozřejmě uvědomují výrobci automobilů a protože ví, že na luxusních automobilech se dají vydělat velké peníze, snaží se této sociální vrstvě, která se chce oddělit od běžné populace tyto vozy nabídnout. V každé éře historie automobilů existovala skupina výrobců aut a značek, které byly určeny pouze pro tu nejvyšší vrstvu a tyto auta splňovala kriteria luxusu.
Je však utné si uvědomit, že ani luxus a tedy ani luxusní auta nejsou obecným pojmem pro každého. Luxus zkrátka každý vidí někde jinde a tak co může být luxus pro dělníka, velmi pravděpodobně bude pouze obyčejné auto pro top managera.
Po celém světě existují mnohá kriteria pro určení toho, co je luxusní auto a co je běžné auto. Asi nejběžnějším kriteriem je cena takového auta.

No comments:

Post a Comment