Thursday, January 20, 2011

Luxusní Mercedes SLS AMG autem roku

Nestává se příliš často, že by se luxusní auto stalem autem roku. Většinou jsou v této anketě zvoleny auta, která se svou cenou více blíží běžné populaci, proto bylo jistě zvolení Mercedes SLS AMG autem roku docela velkým překvapením. Ve finále porazil Mercedes SLS AMG BMW 5, Ford C-Max, ALfu Romeo Guiletta a také vůz Kia Sportage. Nevím jestli je správné aby luxusní auto bylo autem roku, nicméně je Mercedes SLS AMG vskutku velmi zajímavým a krásným vozem, který jistě nejednomu fanouškovi této značky připomene vozy Mercedes z dávné minulosti. V tomto krátkém článku si toto luxusní auto představíme trochu blíže.

Mercedes-Benz SLS AMG je luxusní supersport, nástupce vozu Mercedes-Benz SLR McLaren. Jak jste si jistě povšimnuli, toto auto se podobá legendárnímu Mercedes-Benz 300SL, známému také jako "Racek" a to samozřejmě díky systému otevírání dveří. Není to náhoda, toto auto má být jakýmsi nástupcem této legendy. Tot auto bylo v roce 2010 používáno jako safety car při závodech Formule 1.

Design

Jak již bylo řečeno, jde o novou verzi modelu 300SL, kterou tak samozřejmě velmi připomíná. Auto má tak velmi dlouhou kapotu, přičemž pasažéři vozu sedí v zadu, velmi blízko zadní ose vozidla. Dveře se otevírají nahoru a zavírají dolů, v tomto případě ručně, kvůli odlehčení vozu. Zajímavé je, že dveře jdou zcela odstranit, to pro případ havárie, kdy auto bude na střeše, aby se tak pasažéři mohli dostat ven. Karoserie je vyrobena z hliníku.

Specifikace vozu

Délka tohoto luxusního auta je 4,6 metru a šířka 1,9 metru, na výšku má 1,26 metru, váha auta je 1620 kg. Motor je osmiválec do V, který má obsah 6,2 litru, točivý moment 650Nm a maximální otáčky 7200 za minutu. Má poloautomatickou sedmistupňovou převodovku s možností několika stylů jízdy. Spotřeba vozu je 13L/100km, z 0 na 100 km/h se dostane za 3,2 sekundy.

Zajímavostí je, že má auto automaticky vysunované křídlo, nebo že se toto luxusní auto bude vyrábět i v několika dalších verzích, například Mercedes SLS AMG E-Cell, tedy elektromobil, nebo taká jako sedan s klasickými dveřmi.

No comments:

Post a Comment