Friday, February 4, 2011

Koenigsegg Agera

Dnes tu máme další auto, které bezesporu patří k těm absolutně nejrychlejším a také nejdražším luxusním autům na světě. Firma Koenigsegg je výrobcem těch nejluxusnějších sportovních aut a pochází ze Švédska. Koenigsegg Agera je jediným autem na světě, které se svými vlastnostmi aspoň vzdáleně přibližuje Bugatti Veyron a luxusní auta od toho výrobce jsou vždycky něco skutečně speciálního.

Koenigsegg Agera vychází z modelu Koenigsegg CCX, který si získal velkou slávu a u modelu Agera tomu jistě nebude jinak. Takové luxusní auto je prostě snem každého kluka a jistě i leckteré holky.

Oproti poslednímu modelu má Koenigsegg Agera celou řadu vylepšení. Nová je samozřejmě karoserie, ale i to co najdeme pod ní. Agera má sedmistupnovou převodovku, dvě turba a také motor o obsahu 5 litrů. Velmi zajímavý je i moderní trend u turbodmychadel, který se dostal i do Koenigsegg Agera, který tak má variabilní geometrii turbodmychadel.
Maximální rychlost Agery je 390 km/h a tak by se v ní Brno-Praha dalo jezdit i pod hodinu, ovšem skutečně pouze teoreticky. Co je však skutečně fantastický údaj tohoto luxusního auta je zrychlení, z 0-100km/h se totiž dostane již za 3 sekundy. To je dosaženo samozřejmě velkou silnou motoru, ale také jak už to u podobných vozů bývá tím, že je vyrobena ze speciálních, pevných, ale lehkých materiálů. Proto celé auto váží poze 1290 kg.

No comments:

Post a Comment